Ziołolecznictwo w ajurwedzie

Stare metody leczenia

Starochińska sztuka leczenia zyskuje coraz większe grono zwolenników, świadczyć może to tylko o jej skuteczności. Pod koniec lat dziewięćdziesiątych ajurweda została uznana oficjalnie przez Światową Organizację Zdrowia za jedną z praktyk leczenia. Metoda leczenia oraz zachowania zdrowia pochodzi z półwyspu Indyjskiego, stosuje się ją zarówno w profilaktyce, jak i w momencie wystąpienia objawów chorobowych.

Energia w medycynie chińskiej

Człowiek rodząc się ma doskonały, niezmącony profil energetyczny. Z biegiem czasu w naszym organizmie toczą się przemiany, zakłócamy energię jedzeniem, stresem oraz innymi, szkodliwymi działaniami. Każda choroba to zaburzenie równowagi energetycznej, większość z chorób wywołujemy sami naszym działaniem, sposobem i stylem życia oraz myśleniem. Odzyskiwanie równowagi energetycznej jest trudne, wymaga zmiany trybu życia, diety oraz sposobu postrzegania świata. Według ajurwedy w naszym ciele są trzy energię, nasze zdrowie psychiczne oraz fizyczne zależy od równowagi między tymi siłami. Jeśli występuje nadmiar lub niedostatek jakiejś części możemy niedomagać, czuć się gorzej, a z czasem chorować. Profil energetyczny u każdego człowieka wygląda inaczej, im stabilniejsza jest nasza energia tym lepiej funkcjonujemy, czujemy się ze samym sobą. Życia w zgodzie można się nauczyć. Energię także można zharmonizować, trzeba tylko wiedzieć co nam szkodzi, a co pomaga.

Ziołolecznictwo w ajurwedzie

Zioła są bardzo ważne w medycynie starochińskiej. Pobudzają lub tonizują działanie organów i układów w ciele człowieka. Zioła mają różny smak, który często odpowiada za ich działanie. Ostre przyprawy pobudzają trawienie, działają rozgrzewająco, tym samym zwiększają energię. Kwaśne cytrusy oraz kiszonki mają także działanie rozgrzewające. Gorzkie zioła działają przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i antyseptycznie. Smak słodki obniża temperaturę ciała oraz nadmiar energii. Zioła możemy spożywać w postaci surowej, soków, wywarów, maceratów, naparów.

Popularne zioła ajurwedy

W sklepach internetowych pojawiają się mieszanki roślin o egzotycznych, nieznanych nazwach. Kusi nas to czego jeszcze nie próbowaliśmy, ale warto zwrócić uwagę na zioła, które od wielu lat spożywamy i dodajemy do potraw. Bardzo popularne kłącze imbiru doskonale wyrównuje energię, rozgrzewa ciało, niweluje przeziębienia oraz stany podgorączkowe, skutecznie radzi sobie z migrenami, wymiotami oraz niestrawnością. Kolendra działa przeciwnie do imbiru, ochładza organizm, stosowana jest przy leczeniu chorób układu moczowego oraz pokarmowego. Pobudza apetyt oraz trawienie, doskonale radzi sobie z wymiotami i niestrawnością.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *